Metro vs. Moški – Kaj imajo ženske v resnici raje?

Zmenki znajo biti strašljivi tako za moške kot tudi za ženske. Družbeni pogledi na oba spola in pričakovanja, ki jih imamo do njiju, so se v zadnjih petdesetih letih razvili in zelo spremenili. Danes se moške spodbuja k temu, da so bolj občutljivi, sledijo modnim trendom in so, če si upamo tako reči, bolj poženščeni.

Mnogo žensk se po drugi strani uspešno oddaljuje od dolgotrajnih pričakovanj, da bi morale nositi ličila, se oblačiti v določen tip oblačil in pustiti, da moški lovijo njih, namesto da bi same naredile prvi korak.

Kaj vse to pomeni za današnji čas? S spremembami v družbi so nastopile tudi spremembe predstavljanja sebe in vedenja, ko želimo pritegniti pozornost potencialnega partnerja.

Na srečo so zmenkarije preko spleta pomagale vsaj malo ublažiti novosti in izenačiti teren. S pomočjo temu namenjenih spletnih strani lahko določiš natančne kriterije, po katerih potem iščeš svojega idealnega partnerja lažje in bolj uspešno kot kdajkoli prej. Še vedno pa moraš vedeti, kdo si ti in kako se še najbolje predstaviti drugim.

Moškim danes pri zmenkih predstavlja velik problem prav vprašanje, kakšnega partnerja iščejo sodobne ženske. Naj bo metro ali možat? Oblečen modno ali ležerno? Pobrit ali z brado?

Pa si poglejmo podrobneje.

Znanost poželenja

Kot ponavadi smo se po rešitev zatekli k znanstvenim in sociološkim raziskavam, ki so se ukvarjale z vprašanjem idealnega moškega.

Ena izmed študij tako razkriva, da se ženske iz držav z nižjo pričakovano življenjsko dobo in slabšim splošnim zdravjem še vedno nagibajo k tradicionalno-možatim moškim. Okrog 4,500 žensk iz 30 držav so pokazali slike različnih moških in jih prosili, da med njimi izberejo najbolj privlačne.

Bolj kot sta v določenem okolju naraščali potrebi po močnejši telesni konstituciji in fizični odpornosti proti boleznim, več žensk iz tega področja je izbiralo bolj možate moške. Gre za podzavestno izbiro partnerja, ki bi ženski lahko zagotovil preskrbljenost in dobro potomstvo. Po drugi strani raziskava kaže, da so ženske istim moškim pripisovale tudi asocialno vedenje oziroma karakter.

Tradicionalno močni moški se tako znajdejo v zadregi – so fizično privlačni in zaželjeni, dobra izbira za zagotovitev potomcev – a hkrati slaba izbira za vzgajanje otrok.

Metro vs. Moški

Urejenost in sekusalnost

V okviru druge študije se je izkazalo, da so se moški z rahlo bradico večini vprašanih žensk zdeli kot dobra in privlačna izbira, tako za kratke avanture kot tudi dolge zveze. Po drugi strani so tiste z dolgo brado pogosto označile kot starejše, zrele in celo agresivne.

Raziskava je tako zaključila, da so moški s strniščem brade označeni kot vzburljivi in zadovoljivi ljubimci, moški s konkretno brado pa primerni za očete in vzgajanje otrok.

Bi morali torej metroseksualci odložiti svoje brivnike in si nehati puliti obrvi?

Zaenkrat še ne!

Druga raziskava, ki jo je izvedla priljubljena mobilna aplikacija za zmenke, je razkrila, da so metroseksualni moški prejeli več pozitivne pozornosti kot štiri drugi predstavljeni tipi – možat, roker, hipster in športnik (241 ujemanj z ženskami okrog 23 leta starosti). Zakaj?

Po mnenju enega izmed ekspertov pri metroseksualnih moških naletimo na dve različni plati. Po eni strani bi večino žensk zmotila njihova navada, da v kopalnici preživijo več časa od njih, sploh na dolgi rok oziroma v zvezi. Po drugi strani pa njihova obsedenost s podrobnostmi lahko kaže na pozornega in dobrega partnerja.

Caroline Brealey, strokovnjakinja za razmerja, pravi: “Če si ponosen na svoj videz, rad ješ in piješ v prestižnih lokalih in za počitnice izbiraš sanjske destinacije, potem si dober ulov.”

Kaj vse to pomeni?

Zveni kar zmedeno, ne?

Nekatere izmed vprašanih žensk so možate moške jasno povezovale s privlačnostjo, dobrim potomstvom in preskrbljenostjo, obenem pa so jih označile za manj zanesljive. Druge so bile mnenja, da so moški z bradami verjetno bolj primerni za dobro vzgojo otrok, kot ostali. Potem imamo tu še skupino, ki ima raje samovšečne in metroseksualne moške, saj naj bi bili kot partnerji bolj pozorni in ljubeči.

Še vedno zmedena? Brez panike!

Raziskave nam bolj kot karkoli drugega razkrivajo, da so si okusi med seboj različni – kar smo vedeli že od začetka. Kar ena ženska dojema kot značilnost idealnega partnerja, drugo prav ta ista značilnost odvrne od njega.

Pri zmenkih preko interneta je pomembno, da si to, kar si. Vedno. Ne uporabi slike, ki si jo posnela pred 10 leti, saj ta definitivno ne kaže, kakšna si zdaj. Ne izmišljaj si hobijev, ki te niti približno ne zanimajo, da bi z njimi pritegnila določen tip moških. Na ustvarjaj izmišljene zgodovine, da bi izpadla bolj izkušena.

Preprosto bodi, kar si, in to tudi iskreno pokaži. Kot pravi znani rek: za čisto vsakega se najde nekdo, ki se z njim popolnoma ujema. Morda boš presenečena, koliko moških te bo imelo za izjemno privlačno prav takšno, kot si.

Pri Victoria Milan smo predani temu, da poročenim ali oddanim ljudem pomagamo pri iskanju nezakonskih strasti. Preko nas lahko poiščeš svojega sanjskega moškega ali žensko in ponovno oživiš poželenje, ki je v tvoji zvezi že zdavnaj zamrlo.

Zapomni si le eno: Bodi to, kar si, karkoli že to je.