Kdaj se ženske v Srednji Evropi odločijo za varanje?

19.januar 2017 Victoria Milan vodilna stran za odrasle, ki iščejo diskretne afere, ti danes razkriva povprečen čas, ki preteče, preden se ženske v osrednji Evropi odločijo varati svoje partnerje. Pri tem kot zanimivost naštevamo tudi države, kjer je trajanje med poroko in afero najdaljše.

Raziskava strani Victoria Milan se je osredotočila na tri področja, ki zadevajo zakonski stan žensk in njihove zgodovine skrivnih razmerij: povprečna starost pri poroki, povprečna starost pri varanju in povprečno število let med poroko in afero.

Med države z najdaljšim obdobjem pred odločitvijo za afero spadajo Slovenija, Avstrija, Poljska, Slovaška, Češka in Madžarska.

V Sloveniji je povprečna starost žensk pri poroki 29,7 let, pri čemer med poročnim dnem in začetkom razmerja navadno mine 6,2 let (varanje se začne okrog 35,9 leta starosti). Zaradi religije in kulture je v Sloveniji zakonska zveza še vedno zelo pomembna, kar se pozna tudi pri nižjem številu ločitev. Če so ženske v svoji zvezi nesrečne, se bodo tako raje odločile za afero kot za ločitev in vse težave, ki jih ta prinaša.

Avstrijske ženske se po raziskavi poročajo okrog 29,8 leta starosti, v prvo afero pa spustijo 7,8 let kasneje pri 37,6 letu. V Avstriji je v zadnjih dveh desetletjih prišlo do večjih sprememb pri splošnem sprejemanju ločitve, sam zakon pa nosi manj kulturnega pomena, kot ga je včasih. Z manj pritiska in obsojanja pri javnem priznanju, da zakon včasih pač ne deluje, vse več žensk najde svojo svobodo s pomočjo anonimnih zmenkov prek interneta.

Za Poljske ženske od svatbe do iskanja ljubimca mine približno 8,6 let – večina se jih poroči okrog 26,7 leta in svojo prvo afero začne pri 35,3 leta starosti. Na Poljskem je dolga leta veljalo, da je zakonska zveza nujen in bistven del življenja tako žensk kot tudi moških. Mladi pari so se poročali predvsem zaradi kulturnih zahtev in finančne varnosti, veliko manj zaradi pristine ljubezni. Z leti se je situacija spremenila in izboljšala. Danes imajo ženske, ujete v zakonih brez ljubezni, veliko več svobode in možnosti, da svoje osebne potrebe raziščejo in zadovoljijo drugje.

Na Slovaškem se večina žensk poroči pri 28,1 letih in z varanjem začne 8,7 let kasneje pri 36,8 letih. Kulturna pričakovanja do mladih parov so bila dolga leta zelo stroga, saj se je od njih pričakovala poroka, ki naj bi trajala do smrti. Sčasoma se je situacija začela razvijati na boljše in ločitev je v zadnjih 30 letih postala veliko bolj pogosta in splošno sprejeta. Tudi zahteve do žensk so se sprostile, s čimer so pridobile več osebne svobode, kot so je imele prej. Veliko jih ostaja poročenih zaradi finančne in socialne stabilnosti, obenem pa zase poskrbijo z razmerjem izven svojega strogega zakona.

Češke ženske se navadno poročijo pri 28,7 letih in s skrivnim razmerjem pričnejo pri 39 letih, pri čemer med poroko in afero mine dolgih 10,3 let. V zadnjih letih se je močno povišalo število ločitev, kar je vplivalo tudi na javno mnenje o zakonskem stanu, ki je zdaj veliko manj strogo, kot je bilo včasih. Ženske se po desetletju zakona za afero odločijo iz dveh prevladujočih razlogov – ali iščejo novega stalnega partnerja, ali pa bi rade ostale poročene zaradi otrok, obenem pa nočejo žrtvovati svoje osebne potešitve.

Zadnje mesto pripada Madžarski, kjer se ženske za poroko odločijo pri 29,3 letu starosti, v afero pa spustijo šele 15,2 let kasneje pri 44,5 letih. To je definitivno najdaljše obdobje med poroko in varanjem na svetu. Zakaj je Madžarska tako drugačna od ostalih? Kljub bližini drugih držav, kjer je obdobje pred varanjem veliko krajše, so kulturne razlike med sosedskimi državami lahko izjemne.

V zadnjih nekaj desetletjih so se pogledi na zakonski stan na Madžarskem zelo spremenili – mladi danes na zakon gledajo kot na finančno varnost in stabilnost, ne več čustveno in osebno srečo. Tako ženske kot moški se za zakon odločajo zaradi želje po trajni varnosti in zavetju, pri čemer pa vseeno ostanejo svobodni za zadovoljevanje svojih potreb zunaj zakona. Svetovanje pri zakonskih težavah je redko, ženske pa se ne počutijo več prisiljene ostati v zvezi, ki propada.

V ozir je treba vzeti tudi prevladujočo vero, ki bistveno vpliva na položaj zakonske zveze v državi. Čeprav večina prebivalstva izhaja iz rimskokatoliške tradicije, pa zadnja leta beležijo vzpon sekularizma. Po eni strani se ženske iz strogega verskega okolja še vedno trudijo obdržati svoj zakon iz strahu pred javnim obsojanjem, po drugi strani pa se jih vse več sprašuje o privzgojenih prepričanjih in začenja zavedati pomena osebne svobode pri zadovoljevanju svojih želja in potreb.

“Ne glede na razloge, zaradi katerih se posamezne ženske odločijo za afero, se jim pri tem v osrednji Evropi zagotovo ne mudi.” Pravi Sigurd Vedal, ustanovitelj Victorie Milan. “Za spuščanje v skrivna razmerja obstaja vrsta različnih razlogov. V nekaterih primerih čustvena povezanost partnerjev ostaja močna, zatakne pa se pri fizičnem delu zveze. Afere tako služijo samo kot način potešitve svojih spolnih potreb.”

“V drugih situacijah se ženske počutijo zapostavljene in neljubljene, zato pozornost, ki si jo želijo in zaslužijo, poiščejo drugje – v vročih razmerjih. V primeru šestih naštetih držav je jasno razvidno, da se ženske zares trudijo rešiti svoj zakon, preden se odločijo svojo srečo iskati drugje.”

“Pri Victorii Milan zagotavljamo varno pomoč pri iskanju novega ljubimca vsem ženskam, ki si želijo diskretne afere in s tem pomagamo poskrbeti za potrebe marsikatere moderne ženske.”

DRŽAVA POVPREČNA STAROST PRI POROKI POVPREČNA STAROST PRI VARANJU LETA MED POROKO IN VARANJEM
SLOVENIJA 29.7 35.9 6.2
AVSTRIJA 29.8 37.6 7.8
POLJSKA 26.7 35.3 8.6
SLOVAŠKA 28.1 36.8 8.7
ČEŠKA 28.7 39.0 10.3
MADŽARSKA 29.3 44.5 15.2

Za več informacij kontaktirajte press@victoriamilan.com

VictoriaMilan je eno izmed vodilnih diskretnih socialnih omrežij za ženske in moške, ki iščejo skrivno afero. Znamko je leta 2010 ustanovil norveški medijski strokovnjak Mr. Sigurd Vedal in danes predstavlja eno najhitreje rastočih in vodilnih socialnih omrežij v svetovnem merilu. Ima več kot 5.8 milijonov članov iz 33 različnih držav.